Tuomaanpäivät - puheenjohtajan alkusanat

LAPPEENRANNAN KERHON TUOMAAN 21.12.2017 PÄIVÄN ALKUSANAT
Lappeenrannan Kerhon hallituksen puheenjohtaja Timo Multanen

Hyvät kerhoveljet! Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna meitä on kokoontunut 160 kerhoveljeä Tuomaan päivän perinteiseen juhlaamme, jota vietämme nyt kuudettakymmenettä kertaa. Tämä jos mikä kertoo ja viestii vahvasta traditiostamme. Päivänä jolloin elämme talvipäivänseisausta, jolloin näköpiirissä häämöttävät valoisammat ajat. Auringon suunnanmuutos on tapahtunut kello 17:28.

Juhlimme 127 vuotta vanhassa perinteikkäässä ja arvokkaassa Lappeenrannan Upseerikerhon kiinteistössä. Sen osalla on käyty oma monivaiheinen prosessi, jonka lopputulos on syntynyt aivan viime päivinä, viimeksi kuluvan viikon maanantaina Lappeenrannan kaupunginhallituksen kokouksessa. Lappeenrannan kaupunki on ostanut Upseerikerhon kiinteistön, vastoin voimassa olevaa kiinteistöstrategiaansa jossa kaupungin omistamista kiinteistöistä ennemminkin luovutaan. Perusteet päätökselle ovat kuitenkin kestävät. Lappeenrannan kaupunki on näin turvannut kulttuurihistoriallisesti merkittävän kiinteistön tulevaisuuden. Toinen vaihtoehto olisi ollut tämän arvokiinteistön ajautuminen julkiseen huutokauppaan.

Lappeenrannan kaupunki on edelleen päättänyt lahjoittaa Upseerikerhon kiinteistön Lappeenrannan Upseerikerho ry:lle. Voimme onnitella Lappeenrannan Upseerikerho ry:tä tästä saavutuksesta. Nämä onnittelut menevät varmasti perille, sillä tänään seurassamme ovat Upseerikerhon nykyinen puheenjohtaja Ilkka Kemppi ja 1.1.2018 puheenjohtajana aloittava uusi puheenjohtaja Hannu Hyppönen. Lappeenrannan Kerho omalla asiantuntemuksellaan ja suhteillaan on pyrkinyt mahdollisuuksiensa mukaan tukemaan Lappeenrannan Upseerikerhoa, jonka johdolla ratkaisua Upseerikerhon kiinteistön kohtalosta on pyritty aikaan saamaan. Se on nyt saavutettu.

Tästä alkaa kuitenkin työ ja haaste kehittää tämän kiinteistön toimintoja, huomioiden myös lahjakirjan ja tontin vuokrasopimuksen mukanaan tuomat velvoitteet. Lappeenrannan Kerho omalta osaltaan pyrkii ratkaisuun joka olisi näitä asioita tukeva, huomioiden samalla Lappeenrannan Kerhon toimintaperiaatteet.

                                                                               ***


Lappeenrannan Kerhon hallituksen viime kokouksessa 11. päivä joulukuuta käsiteltiin monia merkittäviä asioita ja tehtiin myös niihin liittyviä päätöksiä, joista olen myös uusimmassa Kerhon nettisivuilta löytyvässä 38. blogissani kirjoittanut. Nostan tässä yhteydessä esiin ainoastaan yhden asian. Parikymmenvuotisen merkittävän työn ja uran tehnyt nykyinen kerhomestari-toimitusjohtaja Pentti Peltomäki siirtyy tehtävästään sivuun tammi-helmikuun 2018 vaihteessa. Pentti kuitenkin hoitaa ja haluaa hoitaa nyt juhlittavan Tuomaan päivän juhlan ja 2.2.2018 pidettävän Pyöreät vuodet juhlan. Pentti tulee jatkossakin toimimaan aktiivisena kerhoveljenä, ja siirtämään eteenpäin suurta kirjoittamattoman tiedon määrää.

1.2.2018 uutena kerhomestari-toimitusjohtajana aloittaa Antti Rinkinen joka nykyisellään toimii kerhon hallituksen jäsenenä. Molemmat mainitut kerhoveljet ovat tänään täällä kanssamme juhlimassa Tuomasta.

Hyvät kerhoveljet, hyvää Tuomasta!


Pentti Peltomäen kertoma tarina

Varsinaiseen kerhotoimintaan kuuluvat oleellisesti perinteiset juhlapäivät, kuten Tuomaan päivät ja Pyöreitä vuosia täyttävien juhla. Lisäksi ovat tavalliset kerhoillat, matkat, vierailut, luennot, esitelmät ja tietenkin biljardi.

Kaikille näille aktiviteeteille on oma ja pitkäkin historiansa.

Tuomaan päivä, odotettu joulunalusjuhla kerhoveljille, on koonnut salintäydeltä miehiä loitommaksi vaimoväen jouluvalmisteluista.

Tälläkin juhlalla on tietenkin syntyhistoriansa, jonka eversti Hugo Turunen kertoi haastattelutilaisuudessa 1978: ”…oli kerhomestarin velvollisuus keksiä jotain hommaa kerholle, että tulisi rahaa. Tuli mieleen eräs historiallinen tapaus, jolla tavallaan on kulttuurihistoriallinen pohja. Muistaakseni oli vuosi 1935, istuimme Hakkapeliitta-lehden konttorissa, ja sinne ilmestyi kenraali Malmberg, suojeluskuntapäällikkö, vähän tuohtuneena. ”Hei pojat, eiks` teillä ole yhtään viinaa? Miut ajettiin kotoa pois, on joulusiivous”.

No löytyihän juotavaa.

Tämä istunto jatkui myöhään iltaan. Niin hauska ilta tuli, että Hakkapeliitta päätti jatkaa perinnettä vastakin. Tästä minulle tuli mieleen, miksen minä voisi järjestää vastaavaa tilaisuutta tänne kerholle. Niin me sitten teimme.

Kerhon jäsenet kutsuttiin joulun aaton aattona siivousten tieltä pois ja me omalla tavallamme otimme joulua vastaan. Sitten niitä on pidetty joka vuosi. ensimmäinen tilaisuus täällä kerhotiloissa järjestettiin niin, että kaikki ruokatavaratoimittajat lahjoittivat sapuskoitaan: kinkkua, jouluhehkua ja apteekit vuorollaan kaksi litraa pirtua.

Meillä oli niin hauskat ne ensimmäiset illat, että niitä jatkettiin täällä biljardin puolella myöhään yöhön ja myynti oli hyvä. Hakkapeliitat viettivät Jouluhehkutusta, ja sitä minä yritin tarjota tänne Lappeenrannan kerhoonkin, mutta se muutettiin Tuomaan päiväksi, koska taloudenhoitaja sattui olemaan Tuomas Malmi.”