Ilmoittaudu

Tuomaan päivä hinta 60 euroa. Maksetaan käteisellä ovella.

Ilmoittaudu tästä.

Tuomas perjantaina

Vuonna 2018 Tuomaan päivä 21. joulukuuta on perjantai.

Kerhon Tuomaan päivän juhla alkaa klo 18.

Ohjelma:

Loitsu. Markku Pulli.

Avaussanat. Timo Multanen

Alkuruoka: Lipeäkala tykötarpeineen

Pääruoka: Kinkku tykötarpeineen.

Kinkkupuhe: JP Koskinen.

Kahvi ja konjakki.

Musiikkia: Teekkarilaulajat.

Pääesiintyjä: Mikko Alatalo.

Arpajaiset.

Illan hinta 60 euroa maksetaan ovella käteisellä. Ilmoittautumiset tästä.  

Penan kertoma tarina

Varsinaiseen kerhotoimintaan kuuluvat oleellisesti perinteiset juhlapäivät, kuten Tuomaan päivät ja Pyöreitä vuosia täyttävien juhla. Lisäksi ovat tavalliset kerhoillat, matkat, vierailut, luennot, esitelmät ja tietenkin biljardi.

Kaikille näille aktiviteeteille on oma ja pitkäkin historiansa.

Tuomaan päivä, odotettu joulunalusjuhla kerhoveljille, on koonnut salintäydeltä miehiä loitommaksi vaimoväen jouluvalmisteluista.

Tälläkin juhlalla on tietenkin syntyhistoriansa, jonka eversti Hugo Turunen kertoi haastattelutilaisuudessa 1978: ”…oli kerhomestarin velvollisuus keksiä jotain hommaa kerholle, että tulisi rahaa. Tuli mieleen eräs historiallinen tapaus, jolla tavallaan on kulttuurihistoriallinen pohja. Muistaakseni oli vuosi 1935, istuimme Hakkapeliitta-lehden konttorissa, ja sinne ilmestyi kenraali Malmberg, suojeluskuntapäällikkö, vähän tuohtuneena. ”Hei pojat, eiks` teillä ole yhtään viinaa? Miut ajettiin kotoa pois, on joulusiivous”.

No löytyihän juotavaa.

Tämä istunto jatkui myöhään iltaan. Niin hauska ilta tuli, että Hakkapeliitta päätti jatkaa perinnettä vastakin. Tästä minulle tuli mieleen, miksen minä voisi järjestää vastaavaa tilaisuutta tänne kerholle. Niin me sitten teimme.

Kerhon jäsenet kutsuttiin joulun aaton aattona siivousten tieltä pois ja me omalla tavallamme otimme joulua vastaan. Sitten niitä on pidetty joka vuosi. ensimmäinen tilaisuus täällä kerhotiloissa järjestettiin niin, että kaikki ruokatavaratoimittajat lahjoittivat sapuskoitaan: kinkkua, jouluhehkua ja apteekit vuorollaan kaksi litraa pirtua.

Meillä oli niin hauskat ne ensimmäiset illat, että niitä jatkettiin täällä biljardin puolella myöhään yöhön ja myynti oli hyvä. Hakkapeliitat viettivät Jouluhehkutusta, ja sitä minä yritin tarjota tänne Lappeenrannan kerhoonkin, mutta se muutettiin Tuomaan päiväksi, koska taloudenhoitaja sattui olemaan Tuomas Malmi.”