Jukka Kopran juhlapuhe

Pyöreissä vuosissa oli noin 60 juhlijaa. Kaukaan laulumiehet esitti kronikkat ja muutakin musiikkia.

Puhe Pyöreät vuodet 1.2.2019

Jukka Kopra

Lappeenrannan kerhon säännöissä sanotaan toiminnan tarkoituksesta:

Klubiyhdistyksen tulee valmistaa jäsenilleen tilaisuus vapaaseen ja tuttavalliseen seurusteluun ja ajanviettoon suljetussa piirissä sekä täten herättää jäsenissään harrastusta yhteiskunnallisiin ja sivistyksellisiin rientoihin”

Mitä tällä on tarkoitettu?

Aikanaan Kerhon toimintatapa on ollut perinteinen mutta myös edistyksellinen. Ihmiset ovat tavanneet toisiaan, uudet asiat ja ajatukset ovat tulleet ja menneet ja niistä on keskusteltu. Jäsenten ymmärrys maailman menosta ja omasta itsestä on jalostunut. On vaihdettu yksityiselämän ja työelämän kuulumisia. On kenties sovittu yhteistyöstä tai jostain muusta. Yhdellä istumalla on voinut tavata monta tuttavaa, ystävää tai työelämän kontaktia.

Kärjistäen ja karrikoiden, Lappeenrannan Kerho on ollut oman aikansa Facebook.

Maailma on kerhon alkuajoista muuttunut tältä osin viimeisen kymmenen vuoden aikana kenties enemmän kuin muina Kerhon ajanjaksoina yhteensä.

Ihmiset tietävät nykyään toistensa kuulumiset vaikkeivät tapaakaan toisiaan. Syy on se oikea Facebook, sosiaalinen media. Kännykät. Kun itse olin ensimmäisissä työpaikoissani -80-luvulla, puhelinta käytettiin hyvin säästeliäästi. Työasioissa toki aina tarpeen mukaan, mutta kaveripiirissä puhelinta käytettiin lähinnä sen sopimiseen, että missä tavataan. No, tänä päivänähän tilanne on kääntynyt aivan toisenlaiseksi. Älypuhelinta käytetään kaikkeen yhteydenpitoon ja se selvästi monella ihmisellä korvaa normaalin au-naturel -sosiaalisen kanssakäymisen.

Seuraus on se, että ei tavata ihmisiä, ei oikein tulla tilaisuuksiin ja mikä pahinta, perinteinen kyläilykulttuuri tuntuu kadonneen kokonaan.

Tämä muutos on ollut suuri ja tapahtunut hyvin lyhyellä aikavälillä. Se ei sivua pelkästään meidän kerhoamme, vaan koko maailmaa. Vaikka meillä onkin paljon juhlaväkeä paikalla tänään, on tämä tapahtunut kehityskulku sellainen, että kerhonkin on huomioitava se tulevaa suunnitellessaan. Kehitystä vastaan on turha pullikoida, se on osattava kääntää eduksi.

Tätä me kaikki kerholaiset voisimme pohtia, kuinka Lappeenrannan kerho voisi hypätä tässä kehityskulussa ajan edelle? Miten olla edelläkävijä ihmisten sosiaalisen kanssakäymisen saralla?

Lappeenrannan kerhon erityispiirre on aina ollut tasavertaisuus jäsenistön kesken. Tittelit ja pankkitilin saldo on jätetty ja jätetään sisään tullessa ovelle ja kun ollaan koolla kaikki ovat vain ihmisiä ja keskustelu vapaata. Aikanaan tämän toimintatavan merkitys on ollut suuri, sillä se on ollut yhteiskunnassa poikkeuksellista. Nykypäivänä kautta yhteiskuntaelämän ollaan varsin mutkattomia ja suoraviivaisia eikä henkilön aseman tai taustan merkitys kohtaamisissa ole niin merkittävässä roolissa kuin aiemmin. Tämä tasavertaisuus tärkeä arvo jota pitää vaalia. 

Uudet sukupolvet ovat omasta mielestään aina edeltäjäänsä viisaampia ja nokkelampia.

Emme usein osaa arvostaa kokemusta oikealla tavalla. Kerho voisi tutkia, voisiko se olla vieläkin paremmin siltana varttuneemman sukupolven ja nuoremman sukupolven välillä kuin nyt. Kuinka siirtää kertynyttä viisautta nuoremmille. Nuorempana elämä oli helpompaa, kun luuli tietävänsä lähes kaiken, mutta viisikymppisenä jo ymmärtää, ettei kaikkea tiedä vaikka paljon on  tietysti tietävinään. Sen on oppinut, että vanhemmilta ja kokeneemmilta olisi niin paljon opittavaa. Samoin kun katsoo ja kuuntelee itseään merkittävästi nuorempia askareissaan ja suunnitelmissaan, tulee mieleen, että tuonkin asian voisi tehdä järkevämmin ja tätä ja tuota kannattaisi suunnitella toisella tavalla. 

Neuvoja voisi antaa mutta liian harvoin ne kelpaavat. Tämä tosin on ollut ihmiskunnan haaste kautta historian ja sen ymmärrän neljän lapsen isänä liiankin hyvin.

Jotta nykyhetki olisi tasapainoinen pitää tulevaisuuden pohdinnan lisäksi huomioida jo tapahtuneet asiat, historia. 

Minusta on aina ollut erittäin kiinnostavaa kuulla varttuneempien ihmisten kertomuksia ja kokemuksia tapahtumista, joista itse olen vain lukenut kirjoista tai kuullut jostain. On kiinnostavaa kuulla kun isovanhempani esimerkiksi kertoivat elämästä 1900-luvun alkupuoliskolla ja miten he kokivat aikansa merkittävimmät tapahtumat Suomessa ja maailmalla. 

Meillä on täällä nytkin koolla kokemusta ja tarinoita useilta eri vuosikymmeniltä. NÄin syntymäpäiväjuhlilla on - ymmärrettävästi - tapana keskittyä juhlittavien henkilöiden syntymävuoteen. Mutta näin tarinankertomismielessä tämä ei ole kovin kätevää - jos esimerkiksi kysyn Timolta (Lappalaiselta), että miten koit syntymävuotesi 1978 merkittävimmät tapahtumat ja mitä niistä ajattelit, niin eihän hän paljoa voi sanoa kun oli vasta vauva silloin. Niinpä mietin asiaa vähän uudestaan ja tutkin historiasta tapahtumia, jotka tapahtuivat sinä vuonna kun kukin tänään juhlittavana täällä oleva on täysi-ikäiseksi ja täyttänyt 18 vuotta. Olisiko niin, että aikuiseksi tulemisen iässä sattuneista tapahtumista teillä olisi jo muistikuvia ja tuntemuksia, joista voisitte meille muille kertoa?

Miten, arvoisat pyöreitä vuosia täyttäneet sankarimme muistatte esimerkiksi nämä tapahtumat, jotka ovat niiltä vuosilta jolloin tulitte täysi-ikäisiksi ja täytitte 18 vuotta.

 Sakari Ellonen 90

1946 Maailman ensimmäinen kaupalliseen käyttöön tarkoitettu tietokone ENIAC tuotiin markkinoille

1946 Hallitus antoi eduskunnalle lakiesityksen "aseellisen toiminnan luvattoman valmistelun rankaisemisesta eräissä tapauksissa".

1946 Suomessa leikattiin setelit Eduskunnan hyväksymän lain nojalla.

 Pertti Kouvonen, Pekka Pohjola, Seppo Salpakari 80

1956 tammikuussa Neuvostoliitto luovutti Porkkalan takaisin Suomelle

Kari Pitkänen, Urpo Piispanen, Teuvo Värtö, Keijo Laine, Kullervo Lehtonen, Raimo Riikonen, Hannu Härkönen, Arto Oikkonen, Risto Pesu 75

1961 Berliinin muuri rakennettiin

1961 Noottikriisi Suomessa, Neuvostoliitto vaati toimenpiteitä Länsi-Saksan ja sen liittolaisten uhan torjumiseksi.

Ossi Vilhu, Petteri Valkonen, Jarmo Inkinen, Jukka Kauppi, Kyösti Harju, Arthur Ekman, 70 v

1966 Lada-autojen valmistus aloitettiin Neuvostoliitossa

1966 Mao Tse Tung julkaisi 23 kohdan ohjelman ja Kiinan kulttuurivallankumous alkoi ja Mao ui Jangtse-joessa 15 kilometriä 65 minuutissa

1966 Lappeenrannan teknillisen yliopiston perustava laki säädetään

Antti Rinkinen, Jaakko Kosonen,  60 v

1976 Lapuan patruunatehtaan räjähdys

1976 Leonid Brežnev täytti 70 vuotta. Juhlallisuuksiin Moskovassa osallistunut presidentti Urho Kekkonen luonnehti Brežneviä "aktiiviseksi, dynaamiseksi ja syvästi inhimilliseksi persoonaksi"

 Tommi Laitinen 50 v

1986 Avaruussukkula Challenger tuhoutui onnettomuudessa

Metalliyhtye Metallica julkaisi Master of Puppets -levyn.

 Timo Lappalainen, Janne Tarvainen 40

1996 Kettutyttöoikeudenkäynti

1996 IBM:n Deep Blue tietokone voitti Garri Kasparovin shakissa

1996 Ensimmäiset naiset aloittavat reserviupseerikurssin Haminassa

Hyvät syntymäpäiväsankarit ja arvoisat vieraat, saisimmeko näistä aiheista keskustelua aikaiseksi. Hyvää syntymäpäivää kaikille!

Juhlittavat.
Timo Multanen lausui avaussanat.
Edellinen puheenjohtaja Ari Korhonen.
Sakari Ellonen.
Pekka Pohjola.
Jyrki Koivuniemi
Pertti Kouvonen
Artur Ekman
Kyösti Harju
Tommi Laitinen
Jaakko Kosonen