Keväällä 1932 pidettiin Lappeenrannassa Klubiyhdistyksen perustava kokous. Yhdistystä ei syntynyt, mutta säännöt syntyivät. Niiden mukaan ”Yhdistyksen tarkoitus oli valmistaa jäsenilleen tilaisuus, tuttavalliseen seurusteluun ja ajanviettoon suljetussa piirissä sekä täten herättää jäsenissään harrastusta yhteiskunnallisiin ja sivistyksellisiin rientoihin”.

Seuraavana vuonna nousi Saksassa valtaan filosofi Ludwig Wittgensteinin entinen luokkatoveri Adolf Hitler. Tämän seurauksena menivät maailman kirjat sekaisin. Puhkesi myrsky, jonka kaltaista ei maailmassa ollut koskaan aikaisemmin nähty. Kun toinen maailmansota 1945 päättyi, oli yli 60 miljoonaa ihmistä saanut surmansa ja materiaaliset tuhot olivat huikeita. Ei siis ihme, että rintamalta kotiutuneet miehet olivat vuosikausia kaivanneet normaalia elämää ja niinpä tämä hetki oli juuri sopiva yhteisen kerhon perustamiseksi. Helmikuun 19. päivänä 1945 pidettiin Lappeenrannan Kerho Oy:n perustava yhtiökokous. Yhtiön toimintaperiaate ja tarkoitus pohjautui täsmälleen samaan aatemaailmaan, joka oli kirjattu Klubiyhdistyksen sääntöihin 13 vuotta aikaisemmin.

Lappeenrannan Kerho aloitti toimintansa vuokratiloissa, mutta vuonna 1949 rakennutti yhtiö itselleen oman huoneiston. Uudet tilat suunnitteli arkkitehti Aarne Ervi, kalusteet sisustus-arkkitehti Lasse Ollinkari ja valaisimet muotoilija Paavo Tynell – kaikki aikansa huippuja. Lopputulos ei ollut ainoastaan hyvä, vaan ainutlaatuinen. Uusi ravintolahuoneisto oli ehdottomasti kaupungin tyylikkäin – samaa sarjaa kuin ravintola Savoy Helsingissä. Niin tyylikästä ravintolatilaa ei kaupungissamme ole sitä ennen eikä sen jälkeen ollut. Nykyiset ”tunnelmantekijät” eivät sellaiseen pysty.

Kerhon parasta ja toimeliainta aikaa olivat toistakymmentä ensimmäistä vuotta uusissa tiloissa. Tyylikkäät ja toimivat tilat viehättivät. Käyttöaste oli korkea. Ravintolatiloissa syötiin ja juotiin runsaita liikelounaita, joista muutaman biljardierän jälkeen oli helppo siirtyä päivälliseen, jonka jälkeen erä tai pari skruuvia saattoi herättää nälän uudestaan, jolloin jo iltapala olikin paikallaan. Verkostoituminen oli tärkeää jo silloin.

Elokuussa 1961 kohtasi kerhoa paha vastoinkäyminen. Kerhotilojen yläpuolella syttyi uhkaava ullakkopalo, jonka seurauksena huoneisto kärsi pahoja vaurioita. Korjaus ei onnistunut yhtä hyvin kuin alkuperäinen rakentaminen. Arkkitehtuurin taso laski merkittävästi. Maailma muuttui muutenkin. Televisio tuli koteihin ja vähitellen pitkät lounaatkin poistuivat lähes tyystin agendalta.

Kerho ei milloinkaan ole ollut mikään loistava business, mutta pinnalla on pysytty. 1960-luvulla jouduttiin tilanteeseen, jossa kerhohuoneisto myytiin Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiölle. Kerho toimi vuokralla itse rakennuttamassaan huoneistossa aina vuoteen 2004 saakka.  Silloin kerhon hallitus päätti siirtää toimintansa Upseerikerholle, joka oli juuri vapautunut myös siviilikäyttöön.

Lappeenrannan Kerho Oy:n omasta huoneistosta on jäljellä vain hienot muistot, mutta tämä historiallisesti arvokas Upseerikerhon rakennus on mitä sopivin kerhon toimintaan. Täällä voimme yhteistyö-kumppaneidemme – upseerikerhon, paasikiviseuran, rotarien, leijonien ja muiden kanssa - sekä juhlia että järjestää koulutusta ja muuta toimintaa.  Eri toimijoiden yhteistyöllä on arvokas talo saanut uuden merkittävän sisällön.

Lappeenrannan kerhon toiminta on ollut samanlaista kuin muissakin herrasmiesten klubeissa. Varsinaiseen kerhotoimintaan kuuluvat perinteiset juhlapäivät, kuten Pyöreät Vuodet, Vappulounas, Rapuristeily, Karikatyyri-ilta ja Tuomaan päivät. Lisäksi ovat kulttuurimatkat, tavalliset kerhoillat, luennot ja esitelmät, kuukausilounaat, teematapaamiset, vierailut, golf, biljardi jne.

Biljardi on ollut keskeinen osa toiminnassa jo siitä lähtien, kun yhtiö toimi Osuusliike Yhtymän vuokralaisena Koulukatu 8:ssa.

Helsingin suomalaista klubia vastaan on pelattu vuodesta 1949 alkaen. Ja kun taitoa on ollut, on myös kiertopalkinto täytynyt monen monta kertaa. Bruno Österlund aikoinaan keksi, että jos voitetaan, kannu täytetään konjakilla ja tyhjennetään yhdessä.

”Otin maljaani korvista kiinni ja kallistin. Ketkä siellä olivatkaan, Eversti Gulin ja Luumäen pappi. Päissään he olivat miettineet, että vihreän veran äärellä ratkaistaan Karjalan laulumaiden ja Herrojen Helsingin mestaruus.”

Vuonna 2009 pelattiin 60-vuotisjuhlaottelu Lappeenrannassa.

Mutta pelattiin Kerholla korttiakin, jopa jehua ja skruuvia. Viidennessä kerroksessa oli kulmahuone, Pokkamonttu, johon Viktor Rämö lahjoitti pyöreän pöydän, joka nyt on upseerikerholla Lemetin motissa.

Vuosien varrella olemme yhdessä puolisoidemme kanssa harrastaneet aktiivista kulttuurimatkailua – niin itään kuin länteenkin. Kerho avautuu ja uudistuu.

Tähän rakennukseen on myös sijoitettu noin 300 karikatyyriä eri kerhoveljistä aina 1940-luvulta lähtien - melkoinen kokoelma paikallishistoriaa. Ensimmäiset karikatyyrit teki taiteilija Soini Talaskivi. Hän jatkoi erittäin korkeatasoista työskentelyään aina vuoteen 1966 saakka. Tämän jälkeen ovat karikatyyrejä tehneet mm. Vorna Nokelainen, Aimo Vuorinen, Pertti Pihlman, Pekka Vuori, Viktor Urajevski ja Dimitrij Alekseejev

Lappeenrannan Kerhon kulttuurihistoriallinen merkitys sen seitsemänkymmenvuotisen toiminnan aikana on varsin huomattava paikkakunnalla ja laajemminkin Etelä-Karjalassa. Se kokoaa yhteen eri aloilla työskenteleviä aktiivisia toiminnan miehiä. Monet ovat ne asiat, joista on sovittu tai joita on alkuun pantu kerhon pöytien ääressä yhteisen elämämme eteenpäinviemiseksi. Kerhohuoneiston seinille vuosien mittaan kertyneet kerhoveljien karikatyyrit kertovat tästä omaa historiaansa. Tämä karrikatyyrikokoelma jo sinänsä on varsin huomattava kulttuuriarvo, jonka vaalimisessa Lappeenrannan Kerho toivottavasti tulevinakin toimintavuosinaan näyttää taitonsa ja tahtonsa.

Kerholla on tällä hetkellä 800 osakasta. Viime vuosina on joukkoomme tullut runsaasti nuoria osakkeenomistajia. Juuri siksi on Lappeenrannan Kerho Oy:llä nyt mitä erinomaisin mahdollisuus ”herättää jäsenissään harrastusta yhteiskunnallisiin ja sivistyksellisiin rientoihin”.